Povratak

Proljev u kuje nakon okota | Povećane energetske potrebe i prehrana kuje koja doji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moja kujica (aljaški malamut) se oštenila prije tri tjedna i imala je proljev tjedan dana. Malo se smirilo i evo već nekoliko dana opet. Možete li mi reći ima li nešto za kupiti, neki ljek ili neka prehrana jer sam joj kuhala rižu i nije pomoglo, a i cijelo vrijeme je hranimo Vašim konzervama jer je nakon poroda izgubila puno na kilaži. Lijep pozdrav! Anamarija

O: Proljev nakon samog poroda se vrlo često javlja ako je kuja pojela previše posteljica, koliko sam shvatila to je bio proljev u trajanju od tjedan dana neposredno nakon poroda; jasno uvijek je  mogla pojesti nešto drugo nepoželjno što bi uzrokovalo proljev, npr. u šetnji.

Ono što bi joj svakako trebali dati je nešto što će joj normalizirati crijevnu floru. Preparata ima dosta, svakako preporučam Florentero koji je kombinacija probiotika (korisne crijevne bakterije) i prebiotika, a za kilažu Vaše ljubimice davao bi se u količini od 5-6 tableta dnevno (preko 35 kg), do 35 su 4 tablete dnevno, postoji pakiranje od 30 tableta i od 10 tableta. 

Zatim, na raspolaganju je preparat Diadog koji je prebiotik, iznad 30 kg daje se 3x dnevno 1 tableta, tablete se kupuju pojedinačno ili Carbo Anima koji je adstrigens, veže štetne tvari. Tu je naposlijetku i humani preparat Linex koji se može davati velikim pasminama pasa, s obzirom na njihovu kilažu (1 kapsula dnevno).

Svakako, životinja s proljevom se stavlja na dijetalnu prehranu - riža i bijelo meso, odnosno medicinska hrana namijenjena korištenju kod želučano-crijevnih smetnji (Royal Canin gastrointestinal, Hill's i/d, Animonda, intestinal, Proplan gastrointestinal i sl.).

No, problem kod Vaše kuja je što je ona kuja dojilja i što su njezino energetske potrebe velike, s obzirom na proizvodnju mlijeka koja je sad 3. tjedna nakon poroda na vrhuncu, pa su proporcionalno tome i njene energetske potrebe toliko veće, tj. potrebna joj je 3x ili 3 do 4 x puta veća količina hrane od normalne količine za njezinu kilažu. Znači, vaša bi kuja trebala jesti hranu za kuje dojilje koja podmiruje te velike potrebe za energijom. Predlažem K-9 Growth formulu ili neku od hrane superpremium kvalitete za juniore velikih pasmina kao najsilčnije kategorije s obzirom na trenutne velike energetske potrebe (kod juniora je to slučaj uslijed intenzivnog rasta). To može biti npr. Brit Care za juniore velikih pasmina, Royal Canin za juniore velikih pasmina. Također, Royal Canin ima i starter hranu – uključujući i kategoriju Maxi (označava veličinu pasmine) koja je namijenjena upravo za kuje dojilje i štence u periodu odbića.

Jedna od najvažnijih stvari je pravilna prehrana  skotnih kuja, napose  u zadnja 2-3 tjedna graviditeta (plodovi intenzivno rastu) i dok štenci sišu.

Svakako posjetite veterinara ako se stanje ne stabilizira.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr